telefonski saobracaj
mobilna telefonija
pejdzing
audio komunikacije
video komunikacije

shop on-line
o nama
mali oglasi
diskusije
reklama na webu mobilna telefonija - bezicni Internet
Kompanija Mobtel je osnovana sredinom 1994. godine. 063 Mobtel Srbija je 1995. godine postala prvi mobilni operater u Srbiji. Sest godina posle svog osnivanja, Mobtel nam nudi novi servis pod nazivom Bezicni Internet.

U petak, 8. septembra u 12h, Mobtel je zakazao konferenciju za stampu na kojoj je promovisao svoj novi servis, Bezicni Internet. Svi pozvani su tom prilikom dobili na koriscenje postpaid SIM karticu i mogucnost da sedam dana testiraju ovaj servis. Ovim tekstom zelimo da Vam prenesemo nasa iskustva.

Prvi preduslov da bi mogli da koristite ovaj servis je da ste Mobtelov postpaid korisnik sa aktiviranom dodatnom uslugom prenosa podataka. Za potrebe testiranja koriscena je Nokia 5110, kabl za povezivanje mobilnog telefona sa PC racunarom sa instaliranim Windows 98 operativnim sistemom i softver Nokia Data Suite 2.0.

Ako Bezicni Internet nameravate da koristite izvan Windows okruzenja, obavezno proverite da li Vas mobilni telefon moze da radi sa nekim drugim operativnim sitemom.

Prvo smo povezali mobilni telefon sa PC racunarom preko slobodnog COM porta PC racunara, a zatim instalirali Nokia Data Suite 2.0. U Windowsovom Control Panelu, u odeljku Modems, nasla su se dva nova instalirana modema: Nokia GSM Data 2.0 i Nokia GSM Voice 2.0. Sledeci korak je bio napraviti novu konekciju u okviru Dial-Up Networkinga pomocu ikonice Make New Connection. Za pozivni broj treba upisati 063, a za broj telefona 1010. Ova konekcija se podesava kao i za svakog drugog Internet provajdera. Preko Properties za nasu konekciju (klik na desni taster misa preko ikonice) mozemo proveriti da li sva podesavanja uradjena korektno:
-odeljak General:
za broj telefona treba da stoji 1010;
nije potrebno da bude cekirano Use area code and Dialing Properties;
za Connect Using odabrati modem Nokia GSM Data 2.0 koga nije potrebno dodatno podesavati.
-odeljak Server Types:
za Type of Dial-Up Server odabrati PPP:Windows 95, Windows NT 3.5, Internet;
od svih ponudjenih opcija treba da ostane cekirana samo TCP/IP sa Server assigned IP address, Server assigned name server addresses i cekiranim opcijama Use IP header compression i Use default gateway on remote network.

Posto smo zavrsili sva potrebna podesavanja, kliknuli smo na ikonicu, uneli podatke za User name i Password koje smo dobili od Mobtela i zaplovili u vode Bezicnog Interneta.

Od programa za testiranje Bezicnog Interneta koristili smo Netscape Communicator 4.72, Internet Explorer 5.0, Microsoft Outlook Express 5.0, ICQ Version 99a Beta, FTP Explorer 1.0 i NetTerm 4.2a.

Prilikom koriscenja programa Netscape Communicator 4.72 i Internet Explorer 5.0 Vam predlazemo da iskljucite opciju Automatically load images, jer ce se na taj nacin stranice brze ucitavati. Za potrebu razmene elektronske poste proverite da li Vas Internet provajder omogucava iscitavanje poste ako niste ulogovani preko njegovog servera.

Za uspostavljanje veze bilo je potrebno oko 12 sekundi, a uspostavljena veza je bila brzine 9600 bit/s jer je to i limit sadasnjeg standarda GSM mreze. Iako brzina od 9600 bit/s moze da asocira na nepodnosljivo spor i zamoran rad, prijatno smo se iznenadili kada smo izmerili da je prosecna brzina transfera podataka bila 0,98 kbit/s. Potencijalni odgovor se moze naci i u tome sto se u slucaju Bezicnog Interneta izmedju Vaseg mobilnog telefona i servera nalazi samo mobilna centrala, dok se u slucaju ostvarivanja modemske veze preko fiksne telefonske centrale nalaze dodatni posrednici.

Verovatno Vas interesuje koliko kosta ovakav nacin koriscenja Interneta, pa da probamo da izvedemo neku racunicu.

Da bi mogli da koristite servis Bezicnog Interneta morate morate da posedujete Mobtelovu postpaid karticu sa aktiviranom uslugom prenosa podataka koju Mobtel naplacuje 119 dinara mesecno. U cilju promovisanja ovog servisa, Mobtel je u periodu od 1. septembra do 31. decembra ukinuo mesecnu pretplatu na uslugu prenosa podataka. Potrebno je takodje da u Mobtelovom officeu dobijete korisnicko ime i sifru za pristup Bezicnom Internetu. Cena jednog minuta koriscenja ovog servisa, koji ukljucuje i cenu telefonskog impulsa i Internet vreme, u intervalu od 08 do 21h je 8 dinara, a u intervalu od 21 do 08h je 4 dinara. Na sve navedene cene treba dodati porez na promet usluga, koji iznosi 15%.

Neko ce reci da je koriscenje Interneta na ovaj nacin preskupo. Mi se slazemo sa konstatacijom da je preskupo chatovati ili dovlaciti neki program od par stotina Mbit-a preko ovakve Internet konekcije. Ovaj servis je predvidjen za poslovne korisnike, koji pojedine podatke sa Interneta koriste svakodnevno u svom poslu. Predpostavimo da ste u toku jednog dana dobili 10 poslovnih mailova, za koje Vam je bilo potrebno 3 minuta konekcije preko Bezicnog Interneta. Vas ce ta konekcija kostati maksimalno 28 dinara. Ako od tih 10 poslovnih mailova niste uspeli da zaradite ni 50 dinara, onda nije u pitanju cena koriscenja Bezicnog Interneta nego buducnost posla kojim se bavite.

Uzevsi sve u obzir, namece se utisak da je to veoma koristan i praktican servis. Zahvaljujuci niskoj ceni koju je Mobtel ponudio, Bezicni Internet postaje dostupan svim korisnicima kojima je pristup Internetu neophodan u svakodnevnom poslu.