telefonski saobracaj
mobilna telefonija
pejdzing
audio komunikacije
video komunikacije

shop on-line
o nama
mali oglasi
diskusije
reklama na webu mobilna telefonija - tekstovi
Kako produziti zivotni vek baterije

Za mnoge korisnike, punjenje baterija njihovih mobilnih telefona sastoji se od svakodnevnog ukljucivanja uredjaja u punjac i ostavljanja istog da nekoliko sati miruje. Medjutim, zavisi o tipu baterije, ubrzo bi moglo da dodje do prepunjenja ili nepotpunog punjenja. Trebalo bi da se vodi racuna o tome da zbog hemijskih procesa koji prilikom punjenja nastaju, nakon nekog vremena baterija jednostavno vise ne funkcionise kao pre, to jest primecujemo da mnogo krace traje. Nikl-kadmijumske baterije mogu izdrzati oko 1.500 ciklusa punjenja/praznjenja, nikl-metal hidridne 300 do 500, litijum-jonske 500 do 1.000, a litijum-polimerske baterije 300 do 500 ciklusa. Na primer, nakon 500 do 1.000 ciklusa, maksimalni energetski kapacitet litijum-jonske baterije ce pasti ispod 80% originalnog kapaciteta. Zbog toga ce se kod redovnijih korisnika mobilnih telefona, koji cesce koriste mobilni telefon odnosno cesce ga pune, potreba za kupovinom nove baterije ce se pokazati brze nego kod skromnijih korisnika. Kako bi baterija uopste bila u stanju da dosegne svoj najveci broj ciklusa, potrebno je ispravno odrzavanje. Naime, iako deluju prilicno izdrzljive, nepaznjom se mogu lako ostetiti. Postoji nekoliko stvari koje korisnik mora postovati da bi produzio zivotni vek svoje baterije.

Formiranje baterije
Kada po prvi put dobijete bateriju ili telefon, bice potrebno "formirati" bateriju. Najcesce je neophodno potpuno napuniti i do kraja isprazniti bateriju tri ili cetiri puta pre nego bude moguce koristiti njen maksimalni kapacitet. Ovo vredi za sve tipove baterija. Pri prvom punjenju baterije, telefon moze neispravno pokazati oznaku napunjenosti nakon samo 10 do 15 minuta. To je normalna pojava. Potrebno je iskljuciti i zatim ponovno ukljuciti punjac kako bi se nastavio proces punjenja. Ako neko vreme ne nameravate koristiti vasu bateriju, potrebno je skloniti na suvo i hladno mesto. Toplina i obliznji metalni objekti mogu unistiti bateriju. Zbog toga sto se baterija s vremenom sama od sebe isprazni, pre ponovne upotrebe potrebno je nanovo formirati, pa nije pozeljno odlagati obnovljivu bateriju na duzi vremenski period. Kako bi zadrzala normalne osobine, s vremena na vreme se treba potpuno napuniti i do kraja isprazniti. Baterije koje se ne koriste i ne obnavljaju duzi vremenski period, postupno gube mogucnost skladiscenja napona, pa se brzo prazne samostalno.

Memorijski efekt
Ako se baterija ne prazni do kraja pre ponovnog punjenja, njen energetski kapacitet se postepeno smanjuje. Ova pojava se naziva memorijski efekt, a posljedica je gomilanja mehurica gasa na stranicama celija. Nikl-kadmijumske baterije su posebno sklone ovom problemu. Zbog toga bi korisnici trebali potpuno isprazniti bateriju na kraju svakog ciklusa. Nikal-metal hidridne baterije su nesto tolerantnije prema nepotpunom praznjenju, ali i u slucaju da ste korisnik ovog tipa baterije, trebali bi je potpuno isprazniti barem jedanput u jednom do dve nedelje. Za litijum-jonske i litijum-polimerske baterije, memorijski efekt je nepoznanica. Za optimalno vreme trajanja razgovora i stanja cekanja (standby) u buducnosti, preporucuje se koriscenje originalne baterije s vasim mobilnim telefonom. Vecina mobilnih telefona zvucnim signalom ili tekstualnom porukom "Battery Lonj" korisnika podsecaju da ce uskoro biti potrebno bateriju obnoviti ili je zameniti napunjenom. Ako ocajnicki zelite naterati uredjaj da jos neko vreme izdrzi ukljucen, moglo bi pomoci blagovremeno iskljucivanje zvona, pozadinskog osvetljenja, vibracijskih upozorenja, itd. Iskljucivanje telefona na kraci vremenski period, takodje moze produziti preostalo standby vreme kada ga ponovno ukljucite.

Tri zlatna pravila
Uvek oprezno koristite bateriju vaseg mobilnog telefona. Nemojte je ispustati s visine niti udarati tvrdim predmetima. Posebno se brinite za metalne kontaktne plocice jer one povezuju mobilni telefon s baterijom. Iskljucite mobilni telefon pre vadjenja baterije. Mnogi korisnici zanemaruju ovaj vazan korak, bez kojeg baterija gubi svoja (dobra) svojstva. Izbegavajte izlaganje baterije suncevoj svetlosti jer visoke temperature trajno ogranicavaju kapacitet baterije. Ovo se najcesce dogadja kada korisnik ostavi mobilni telefon u automobilu parkiranom na mestu pod direktnim uticajem sunca.

Dodatne napomene za pravilnu upotrebu
Zivotni vek baterije je u najvecem broju slucajeva dovoljan, ako se s njom ispravno postupa. Baterija nikad ne sme doci u dodir s metalnim predmetima koji mogu kratko spojiti baterijske kontakte; na primer kljucevi u dzepu. Baterija se moze rasprsnuti pri dodiru s vatrom. Nikad ne rastavljajte bateriju. Ako posumnjate u ispravnost baterije, odnesite je ovlascenom trgovcu. Ako se ne koristi, puna baterija ce se isprazniti tokom nekoliko meseci. Ako se ne koristi, treba se cuvati ispraznjena na hladnom, mracnom i suvom mestu. Koliko je to moguce, koristite originalne baterije i punjace. Najcesci uzrok problema prilikom punjenja su prljavi baterijski kontakti, sto mozete i sami ispraviti. Pre nego sto potrazite pomoc, pokusajte ocistiti kontakte s gumicom za brisanje ili pamucnom krpicom namocenom alkoholom.

autor teksta: Petar Boskovic